Allmänna villkor

Allmänt

Dessa allmänna villkor gäller för Park Direkt AB med organisationsnummer 559319-3187, hädanefter benämnt “Park Direkt” eller “vi”.

Park Direkt är en app som möjliggör uthyrning av parkeringsplatser. Appen finns tillgänglig för nedladdning på IOS. För att använda vår app ska du ha fyllt 18 år och ha accepterat de villkor som gäller vid användning av appen. När du skapar ett konto på Park Direkt måste du också acceptera vår integritetspolicy där vi förklarar hur vi behandlar dina personuppgifter. Här hittar du vår integritetspolicy

Se till att du läser igenom dessa allmänna villkor innan du använder vår plattform och hör av dig till oss om du skulle ha några frågor avseende dessa villkor. Kontaktuppgifter hittar du längst ner i de allmänna villkoren.  

Annonsering

På Park Direkt har du som innehavare av en parkeringsplats möjlighet att lägga ut en annons avseende din parkeringsplats i syfte att hitta någon som vill hyra din parkeringsplats av dig. Du som annonsör kommer att utforma din annons på egen hand. För att annonsera behöver du skapa ett konto på Park Direkt och får därefter mata in de uppgifter som behövs för din annons. Du anger var parkeringsplatsen är belägen och vad kostnaden för att hyra din parkeringsplats ska vara per timme.

När du har fyllt i de uppgifter som krävs så klarmarkerar du annonsen som då läggs upp på Park Direkt under våra aktiva annonser. Annonsen kommer sedan finnas tillgänglig fram till dess att parkeringsplatsen som annonsen avser har hyrts ut under den tid som den lagts upp som tillgänglig eller att uthyraren tar ner annonsen på eget bevåg. Du kommer inte ha möjlighet att ändra i en annons som redan blivit bokad av en hyrestagare.

Annonsen ska följa Park Direkts riktlinjer där vissa obligatoriska fält måste fyllas i för att annonsen ska kunna läggas upp. Du måste uppge parkeringsplatsens adress, timpris, tillgängliga dagar, typ av parkering (garage/ gatuplats), en beskrivning av platsen samt en bild.

Annonsen får inte innehålla något material som är felaktigt, vilseledande, olagligt eller kränkande.

Du som hyr ut din parkeringsplats via Park Direkt förbinder dig till att inte annonsera avseende samma parkeringsplats på konkurrerande plattform.

Genom att annonsera på Park Direkt ger du Park Direkt en oinskränkt rätt att använda och bearbeta det material du lagt upp på egen hand i marknadsföringssyfte och för att använda i appens layout.

Skulle du som innehavare av en parkeringsplats uppmärksamma att hyrestagaren inte flyttat på bilen när den aktuella hyrestiden löpt ut så uppmuntrar vi dig att ta kontakt med hyrestagaren genom vår chattfunktion alternativt på annat sätt. Skulle hyrestagaren inte flytta på bilen efter detta ber vi dig ta kontakt med parkeringsvaktsbolag som har möjlighet att utfärda böter. Vi vill också att du mailar oss på info@parkdirekt.com med en video/bild samt en beskrivning som styrker att bilen inte flyttats efter det att hyrestiden löpt ut så att vi har möjlighet att utfärda en varning till hyrestagaren. Vid upprepade varningar kan Park Direkt komma att stänga av användare av appen. Läs mer om missbruk vid användning av appen längre ner i dessa villkor.

Hyrestagare

För att hyra en parkeringsplats via Park Direkt måste du som hyrestagare skapa ett konto. För att hyra en parkeringsplats går du in på den annons som passar dig och väljer sedan vilken dag och vilken tid som du vill hyra parkeringsplatsen. Du erlägger därefter betalning i enlighet med vad som framgår av avsnittet ”Betalning” längre ned i dessa villkor.

Du som hyrestagare ansvarar för att du endast brukar parkeringsplatsen under den tid som du har bokat parkeringsplatsen och erlagt betalning för. Hyrestagare ansvarar också för att lämna parkeringsplatsen i samma skick som den var när parkeringsplatsen började brukas.

Chattfunktion

För dig som har ett konto på Park Direkt så kommer det finnas en chattfunktion som kan användas vid lyckad uthyrning mellan innehavare av parkeringsplats och den som hyr. Funktionen är avsedd att underlätta kommunikation er emellan ifall det exempelvis finns frågor om den aktuella parkeringsplatsen. Chattfunktionen kan användas mellan uthyrare och hyrestagare från det att en parkeringsplats bokats fram till 1 timme efter det att hyrestiden avslutats.

Betalning

På Park Direkt är det du som uthyrare som sätter priset på hur mycket det ska kosta att hyra den parkeringsplats som du innehar. Skulle någon vilja hyra din parkeringsplats för det av dig angivna priset så går 100% av betalningen till dig som uthyrare. Park Direkt tar ingen provision för uthyrning som sker via vår plattform. Du betalar ingenting till Park Direkt ifall din parkeringsplats inte blir uthyrd.

Du som hittar en parkeringsplats att hyra betalar genom att använda Swish. Läs mer om Swishs villkor och policyer på deras hemsida.

Betalningen sker via Swedbanks SUS-system för utbetalningar som du som användare måste registrera dig hos. Läs mer om Swedbanks SUS-system och deras villkor och policyer på deras hemsida. Du som uthyrare måste uppge ditt personnummer för att betalningen ska kunna skickas till korrekt person. Betalning betalas sedan ut till uthyraren med avdrag för den del av betalningen som tillfaller Park Direkt enligt vad som är ovan stadgat.

Om hyrestagare kan visa på att parkeringsplatsen inte kunnat brukas på grund av att uthyraren inte haft parkeringsplatsen tillgänglig under den tid som bokningen avsett så återbetalar Park Direkt den summa som hyrestagaren erlagt.

För att bli återbetald ska hyrestagaren genom video eller foto styrka att parkeringsplatsen inte gått att använda samt skicka med en beskrivning om anledningen till att platsen inte kunnat brukas. Video/ foto och beskrivning ska skickas till info@parkdirekt.com.

Om hyrestagaren genom sitt material kunnat styrka att parkeringsplatsen varit obrukbar kommer full återbetalning ske. Uthyraren kommer att varnas för att parkeringsplatsen inte kunnat brukas och kan vid upprepade varningar komma att stängas av från vidare användning. Läs mer om missbruk vid användning av appen längre ner i dessa villkor.

Ansvar

Park Direkt är endast en plattform som möjliggör uthyrning av parkeringsplatser. På inget sätt garanterar Park Direkt att en annons kommer leda till en lyckad uthyrning av parkeringsplatsen. Notera att Park Direkt inte äger eller är innehavare av de parkeringsplatser som det annonseras för i appen.

Park Direkt kan inte hållas ansvarig för utformningen av en annons eller eventuella felaktigheter eller vilseledande information som lämnas i en annons och kan heller inte hållas ansvarig för fel eller brister avseende själva parkeringsplatsen. Du som användare ansvarar för att du har de eventuella tillstånd och godkännanden som krävs för att hyra ut parkeringsplatsen och inte gör intrång i tredje mans rättigheter.

Park Direkt är aldrig part i det avtal som träffas mellan uthyrare och hyrare av en parkeringsplats och kan därför inte stå till svars för eventuella fel eller avtalsbrott som begås i relationen mellan parterna. Gällande nationella lagar och föreskrifter gäller om inte annat avtalats mellan hyrare och uhyrare. Användare av appen ansvarar på egen hand för korrekt hantering av eventuella skattekonsekvenser som uppkommer till följd av uthyrning.

Park Direkt ansvarar inte för fel eller störningar i appen som gör att innehåll visas felaktigt eller inte alls. Vi ansvarar inte heller för skador eller fel i appen som uppkommer till följd av händelser som inträffar utom vår kontroll eller force majeure.

Från tid till annan kan vi komma att behöva göra underhåll för att åtgärda eventuella buggar eller störningar i appen. Under denna tid kan vissa av appens funktioner fungera sämre. Vi förbehåller oss rätten att göra sådant underhåll utan ersättningsförpliktelse för oss. Vi kommer i möjligaste mån göra dessa typer av underhåll på tider som påverkar dig som användare så lite som möjligt.

Du som användare av tjänsten förbinder dig att hålla Park Direkt skadelös för samtliga skador som uppkommit till följd av att den av dig utformade annonsen gjort intrång i rättigheter som tillhör tredje man eller på annat sätt givit upphov till skada.

Missbruk vid användning av appen

Park Direkt har möjlighet att plocka ned annons ifall den är utformad på ett sätt som strider mot Park Direkts riktlinjer och dessa allmänna villkor. Park Direkt kan därtill omedelbart stänga av en användare som bryter mot dessa allmänna villkor eller som gör intrång i tredje mans rättigheter.

Park Direkt kan även komma att stänga av användare från chattfunktionen som vi tillhandahåller ifall användare missbrukar funktionen genom att skicka meddelanden med vilseledande, olagligt eller olämpligt innehåll eller på annat sätt brukar chattfunktionen på ett annat sätt än den är avsedd för. Det är strikt förbjudet att komma överens om betalning utanför användandet av appen.

Park Direkt äger de immateriella rättigheterna hänförliga till appen. Du som användare får inte ändra eller använda något material i strid mot de av oss tillhörande immateriella rättigheterna.

Personuppgifter

Park Direkt behandlar dina personuppgifter när du använder vår app och skapar ett konto hos oss. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter och i vilka syften dina personuppgifter används.

Ångerrätt och avbokning

Du som hyr en parkeringsplats via Park Direkt har två minuter på dig att ångra en bokad parkeringsplats innan du måste erlägga betalning. Avbokar du parkeringsplatsen vid ett senare tillfälle så kommer du debiteras för 60 minuter av timkostnaden för parkeringsplatsen oavsett om du inte brukat parkeringsplatsen eller brukat den under en kortare tid än 60 minuter.  

Du som hyr en parkeringsplats förlorar din rätt att ångra dig avseende den del av tjänsten som du redan använt, med andra ord så kan du inte ångra dig när du har använt parkeringsplatsen avseende den tid som användningen ägt rum.

 

 

 

Reklamation

Hyrare av parkeringsplats ska alltid framställa krav om reklamation direkt till uthyraren av parkeringsplatsen ifall reklamationen hänför sig till det avtal som hyrare och uthyrare ingått vid hyra av parkeringsplats. Detta gäller oavsett om det är felaktiga uppgifter i annonsen eller om det inte är möjligt att bruka parkeringsplatsen i övrigt som är anledningen bakom reklamationen.

Om du som hyrare upptäcker att parkeringsplatsen inte går att bruka till följd av att annan bil står på angiven plats eller av annan anledning ber vi dig att dokumentera varför parkeringsplatsen är obrukbar, i enlighet med vad som framgår ovan i dessa villkor.

Om du som användare av Park Direkts tjänst menar att fel vid hyra eller uthyrning av parkeringsplats beror på information eller åtgärd som Park Direkt ansvarar för har du rätt att reklamera tjänsten under tre år från det då felet begicks.

Tillämplig lag och tvist

Svensk lag ska gälla vid tillämpning och tolkning av dessa allmänna villkor. Du har rätt att få tvist prövad av Allmänna reklamationsnämnden om nämnden finner sig behörig och lämplig att pröva frågan alternativt av svensk allmän domstol.

Ändringar av dessa villkor

Park Direkt kan komma att ändra dessa allmänna villkor från tid till annan. Om ändringarna är av större betydelse för dig som använder tjänsten kommer vi höra av oss till dig i god tid innan ändringen sker på den e-postadress som du uppgivit när du skapat konto hos oss. Du hittar alltid våra gällande allmänna villkor i appen.

 

Kontaktuppgifter

Park Direkt AB, organisationsnummer 559319-3187.

Adress: Serenadvägen 7C

Ort: 131 53 Nacka

E-postadress: info@parkdirekt.com

Datum då villkoren senast reviderades: 2024-03-06